Arduino, освен система с отворен код, е и отличителна търговска марка и за да гарантира качеството и надеждността на продуктите, пълен екип професионалисти от компанията стриктно проверява новите платки преди да бъдат пуснати в търговските мрежи. Официалните платки могат да се разпознаят винаги първо по името – Arduino Pro, Fio или Lilypad, например. Други, неофициални платки, често включват в името си „Arduino compatible“ (в превод: съвместим с Ардуино) или „for Arduino“ (в превод: за Ардуино). Друг начин за разпознаване на оригиналните платки е по брандирането – те са тюркоазени на цвят и някъде по тях имат изобразен символа за безкрайност, последван от официалния сайт на производителя: http://arduino.cc/.

Други компании също произвеждат платки, които се приемат като официални, например следните брандове: Adafruit Industries (http://adafruit.com) и SparkFun Electronics (https://www.sparkfun.com).

Поради това, че Arduino е с отворен код и схеми, има много неофициални варианти на платките, които хората са създали за свои собствени нужди. Обикновено те са базирани на същите микроконтролерни чипове и са съвместими със софтуера на Arduino, но изискват повече грижи, за да работят коректно. Например Seeeduino (от Seeed studio) е базирана на Arduino Duemilanove и е на 100% съвместима, но добавя допълнителни методи за свързване, допълнителни суичове и сокети.

Официалната платка е идеален избор за начинаещи, заради множеството онлайн примери и документации, предоставени от Arduino. Това е причината те да са така широко разпространени и всяка грешка или „бъг“ в дизайна им се премахва или поне добре документира в следващите версии.

  • Arduino Leonardo – Леонардо е една от най-новите платки на Arduino. Има същия вид като останалите, но микроконтролерният чип е различен. Той дава предимството платката да бъде разпозната като клавиатура или мишка от дадения компютър.
  • Arduino Uno – микроконтролерна развойна платка с ATmega328P AVR микроконтролер. Има 14 цифрови входно-изходни (I/O) порта, 6 аналогови входа, 16 MHz кварцов резонатор, четири светодиода (един потребителски, свързан на 13-ти цифров I/O порт и три, които индикират работата на платката: ON, Tx и Rx), USB конектор, захранващ куплунг, бутон за рестартиране и ICSP конектор. Шест от цифровите I/O порта могат да се използват като PWM (ШИМ) изходи. Свързването с компютър се осъществява чрез USB кабел USB A – USB B. Uno може да се захранва през USB порта на компютъра или от външен източник, като превключването между различните начини за захранване е автоматично. Външният източник на захранване може да е DC адаптер 7-12V или батерия.
  • Arduino Mega 2560 R3 – както подсказва името ѝ, тази платка е по-голяма от Uno варианта. Създадена е за хора, които изискват повече – повече входове, повече изходи и повече процесорна сила.
  • Arduino Mega ATD – тази платка е същата като Arduino Mega 2560, но е проектирана за работа с мобилни устройства с Андроид. Когато се споделя информация между Андроид устройствата (телефони или таблети), Arduino разширява обхвата на всяко едно от тях.
  • Arduino Nano 3.0 – Arduino Nano копира Uno, но е с размери само 1,8 cm x 4,3 cm. Този размер е идеален за направата на по-малки проекти. Нано има цялата спецификация на Arduino Uno, използва същия ATMega328 микроконтролер, но е по-оптимизирана като размер и това го прави идеалния прототип.
  • Arduino Mini R5 – както подсказва името, Мини вариантът на Arduino е по малък и от Nano. Тази платка също използва микроконтролерния чип ATMega328, но от към дизайн е още по-оскъдна, защото са премахнати всички колекторни щифтове, както и Mini-USB конектора на Nano варианта. Тази платка е идеалният избор, ако мястото е приоритет, но създава много грижи при свързване, защото едно грешно свързване може да унищожи платката.
  • Arduino Ethernet – е като Arduino Uno, но е специално пригодена за свързване с Интернет. Може да се настрои за автоматичен достъп без значение на трафика от данни. Уеб браузърите интерпретират зададения текст точно както се изобразява на екрана ви (например: подравняване, форматиране, използване на изображения и т.н.). Ако въведените команди са познати, Arduino Ethernet може да достъпи до текста директно и да бъде използван и за други цели. За използването на тази платка могат да се намери много документация онлайн.
  • Arduino BT – тази платка позволява свързване с Bluetooth устройства в обхвата ѝ и дава възможност за взаимодействие с мобилни телефони, таблети и други устройства, притежаващи тази екстра.

Предлагат се платки за разширение на възможностите, които се включват към нормалните куплунги. Те могат да осигурят контрол на мотори, връзка с GPS, Ethernet, LCD и др. Те могат да бъдат изработени и по метода „направи си сам“.